BMW E21 una din inovatiile BMW

BMW E21 una din inovatiile BMW

BMW E21 este o mașină de epocă germană produsă între anii 1975 și 1983. Aceasta a fost prima generație de Seria 3 și a fost o continuare a liniei 02, care a fost foarte populară în anii ’60 și ’70.

E21 a fost lansat ca o mașină compactă, sportivă și eleganta, care a reprezentat o schimbare semnificativă față de predecesorul său. Mașina a fost concepută pentru a fi mai spațioasă și mai confortabilă, dar și pentru a oferi o experiență de condus sportivă și plăcută.

Una dintre cele mai cunoscute variante ale lui E21 este 320i, care a fost lansat în 1977 și a fost primul BMW care a folosit injecție de combustibil. Acest lucru a permis motorului de 2.0 litri să producă 125 de cai putere, ceea ce a făcut ca mașina să fie foarte rapidă și manevrabilă.

Un alt aspect interesant al lui E21 este designul său exterior, care a fost realizat de Paul Bracq. Mașina avea o linie a acoperișului ușor înclinată și o formă aerodinamică care o făcea să pară sportivă și agilă. În plus, farurile rotunde și grila dublă kidney BMW îi conferă un aspect distinctiv și ușor de recunoscut.

E21 a fost, de asemenea, o mașină inovatoare din punct de vedere tehnic, introducând unele caracteristici care sunt încă folosite în automobilele de astăzi. Printre acestea se numără sistemul de suspensie independentă pe toate cele patru roți și sistemul de franare cu disc pe toate roțile.

În ciuda popularității și a inovațiilor aduse de E21, producția sa a fost oprită în 1983, fiind înlocuit de E30. Cu toate acestea, această mașină de epocă continuă să fie foarte apreciată de colecționari și entuziaști de mașini, datorită designului său iconic, performanței impresionante și inovațiilor tehnice aduse.

În concluzie, BMW E21 a fost o mașină de epocă emblematică, care a oferit o experiență de condus sportivă și plăcută, în timp ce a rămas confortabilă și spațioasă. Designul său distinctiv și caracteristicile tehnice inovatoare au făcut ca această mașină să fie foarte apreciată și astăzi, fiind căutată de colecționari și entuziaști de mașini.

Adaugă comentariu

© 2023 Automobile Clasice - All rights reserved.