
BUGATTI TYPE 57 SC ATLANTIC
ACUM 80 DE ANI, UNUL DINTRE CELE MAI VALOROASE VEHICULE DIN LUME.
Elegant, sportiv, luxos și rar. Acestea sunt patru dintre multele epitete care pot fi aplicate Bugatti. Dar există un model pentru care sunt deosebit de potrivite: Type 57 SC Atlantic coupé nu este doar una dintre legendele Bugatti, ci poate cea mai mare. Doar patru dintre aceste mașini au fost create între 1936 și 1938. Trei dintre aceste coupé-uri extraordinare mai există. Sunt considerate cele mai valoroase mașini din lume. Lumea automobilelor caută cel de-al patrulea Atlantic de peste 80 de ani.
„Atlantic este printre iconice din lunga tradiție a lui Bugatti. În ceea ce privește eleganța, calitatea și performanța, coupé-ul a fost unic la vremea sa și este și astăzi unic. O mașină super sport de lux. Pentru noi, este atât o inspirație, cât și un angajament”, spune Stephan Winkelmann, Președintele Bugatti. „Actualele noastre mașini super sport Chiron, Chiron Sport și Divo continuă această tradiție în epoca modernă – în conformitate cu spiritul Bugatti.”
Jean, fiul lui Ettore Bugatti, a început să modernizeze politica de model a mărcii de lux în jurul anului 1930. În loc de mai multe modele diferite, a dezvoltat un model de bază din care a derivat mai multe variante diferite. Bugatti a proiectat Type 57 ca o mașină de serie și ca o variantă de curse, cel mai mare turism. Gama a inclus diverse opțiuni de motorizare și caroserii, cum ar fi Galibier, Stelvio, Ventoux și Atalante (coupé). Până când producția s-a oprit în 1940, aproximativ 800 de modele Type 57 în diferite versiuni au părăsit hala fabricii.
O forma uluitor de eleganta
Desigur, acest lucru nu se aplică Atlanticului. Când a apărut pentru prima dată, caroseria sa era deja izbitor de frumoasa și exotica. Roțile ies în evidență față de caroserie, iar capota este extrem de lungă pentru o mașină cu o lungime totală de numai 3,70 metri. Capătul din spate curge în jos într-o formă ovală extinzându-se aproape până la pământ. Șase țevi de eșapament subțiri completează vederea din spate.
Modelele Atlantic au fost dezvoltate din prototipul unic Aérolithe, cunoscut și sub numele de Coupé Special sau Coupé Aero. Pentru acest model, cu numărul de șasiu 57 104. Jean Bugatti a folosit pentru caroserie tablă Elektron din aviație. Elektron este un aliaj de 90% magneziu și 10% aluminiu. Deși este ușor și puternic, este greu de lucrat și nu poate fi sudat, motiv pentru care Bugatti a nituit părțile corpului împreună, creând celebra cusătură dorsală. Pentru „producția” Atlantic, Bugatti a folosit aluminiu, dar a păstrat niturile pe cusătura dorsală. Modelul este numit în onoarea prietenului lui Bugatti, Jean Mermoz. Pionierul aviator a fost primul care a traversat Atlanticul de Sud pe calea aerului.
Coupé-ul este propulsat de un motor silențios și puternic de 3,3 litri în 8 cilindri, cu o putere de până la 200 CP, iar viteza maximă depășea 200 km/h – într-o perioadă în care căruțele trase de cai încă ocupau un loc proeminent pe multe drumuri. „Bugatti a fost inovator și progresiv de mulți ani, cu patru performanțe. Acest lucru nu s-a schimbat până în prezent”, spune Stephan Winkelmann.
Doar trei mașini au fost fabricate pentru clienți
Bugatti a vândut clienților doar trei dintre mașinile Atlantic realizate manual. În 1936, Bugatti a construit primul model pentru bancherul britanic Victor Rothschild, inițial fără compresor, în gri-albastru. Acest vehicul, cu numărul de șasiu 57 374, este acum cunoscut sub numele de „Rothschild Atlantic”. „Holzschuh Atlantic”, al treilea automobil construit, cu numărul de șasiu 57 473, a fost livrat lui Jacques Holzschuh din Franța în octombrie 1936. Al doilea proprietar al mașinii, un colecționar, a murit într-un accident la o trecere la nivel. Bugatti a fost complet distrus. Decenii după aceea, a făcut obiectul unei restaurări complexe, deși motorul nu a putut fi salvat. Designerul de modă Ralph Lauren este proprietarul ultimului produs Atlantic, cu numărul de șasiu 57 591, „Pope Atlantic” a fost finalizat în mai 1938 – primul său proprietar a fost britanicul R.B. Pope.
Jean Bugatti a făcut al doilea Atlantic pentru el. Doar el sau câțiva prieteni selectați, în principal piloți de curse Bugatti, au avut onoarea să stea în spatele volanului mare al coupé-ului cu numărul de șasiu 57 453. Bugatti a folosit „La Voiture Noire” cu bara de protecție față și ușile ca model pentru fotografii în broșuri și o mașină demonstrativă pentru expozițiile auto internaționale precum cele de la Lyon și Nisa. Spre deosebire de celelalte modele, nu există nicio urmă a acestei mașini după 1938. Nu este destul de clar dacă Jean Bugatti a vândut mașina unui pilot de curse printre prietenii săi sau dacă a fost mutată într-o regiune mai sigură a Franței când armata germană. a invadat Alsacia, ceea ce este mai probabil. Cu toate acestea, un lucru este clar – al doilea Atlantic construit nu a fost găsit până în prezent. Dispariția sa este unul dintre marile mistere din istoria automobilului. Experții estimează valoarea Atlanticului la peste 100 de milioane de euro – dacă va mai apărea vreodată.